Spoločnosť Wagon Slovakia Košice vstúpila do európskej kuchárskej únie Euro-Toques.
Začiatkom februára podpísali v Košiciach zmluvu o spolupráci prezident združenia Euro-Toques Slovensko (ďalej ETS) Ján Duda a generálny riaditeľ spoločnosti Wagon Slovakia Košice a.s. Peter Dudič. Vstupom tejto spoločnosti do združenia sa doplnil ďalší kvalitatívny stupeň do procesu zmien, ktorými gastronómia vo vlakoch prechádza od roku 2020. V posledných rokoch prešiel výraznou zmenou najmä koncept poskytovaných služieb ako aj ponuka, či filozofia stravovania vo vlakoch. Logickým zavŕšením tohto procesu je aj členstvo v európskej kuchárskej únii ETS, ktoré rozširuje odborné možnosti a poskytuje široké spektrum metodickej podpory nielen pre spoločnosť, ale taktiež pre jej personál. Pri príležitosti podpisu zmluvy o spolupráci ocenil prezident ETS Ján Duda najmä tradíciu a históriu prevádzkovania reštauračných vozňov a gastronomických služieb vo vlakoch už od roku 1995, pričom však pripomenul že gastronómia vo vlakoch slovenského národného dopravcu zažívala na kulinárskom poli, v uplynulých dekádach rôzne obdobia.
„Našou úlohou bude zhodnotiť aktuálne ponúkané portfólio služieb a aktívne vstúpiť do nastavenia procesov od samotnej prípravy jedál, až po skladovanie a servírovanie. Samozrejme s ohľadom na špecifické prostredie vozňov, ktoré sú neustále v pohybe, čím sa od klasickej kuchyne výrazne odlišujú“
dodáva Ján Duda. Združenie ETS bude v nasledujúcich rokoch spoločnosti WGS poskytovať najmä odbornú spoluprácu a poradenstvo, v rámci ktorého prejdú školením kuchári aj personál reštauračných vozňov. Reštauračné služby v slovenských vlakoch tak dostanú priestor na rozvoj v rámci modernej európskej gastronómie na základoch tradičnej slovenskej kuchyne a kvalitných surovinách s trvalo udržateľným progresom. Zákazníci sa vo vlakoch už teraz môžu tešiť na celú paletu gastronomickým inovácií, podčiarknutú dohľadom najlepších slovenských šéfkuchárov zo združenia ETS aj kuchárov bez hraníc zo združenia Aregala Slovensko. Našim cieľom bude, aby sa vo finále ľudia tešili na jedlo vo vlaku aby cestovanie nebolo len o presune medzi dvoma bodmi, ale aby naplnilo aj zážitkové zmysli cestujúcich.
autor: Ján Duda