Vyjadrenie ku konzumácii rýb


Spotreba rýb na Slovensku nedosahuje úroveň vyspelých krajín aj napriek kvalitnej domácej produkcii. Šéfkuchári na to poukazujú špeciálnym menu na Popolcovú stredu v košickej jedálni pre seniorov.

Konzumácia rýb je dôležitá najmä pre vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a vitamínov A a D. Zvlášť vitamín D považujú odborníci za mimoriadne dôležitý v prevencii a boji proti ochoreniu COVID 19, resp. vírusovým ochoreniam všeobecne. Aj napriek zdraviu prospešným argumentom, stále táto spotreba nedosahuje úroveň prímorských štátov, resp. štátov s vysokou nutričnou úrovňou stravy. Podľa Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) predali obchodné reťazce v nej združené počas roka 2020 celkovo 3 460 ton rýb.

„Medziročne rastie predaj rýb, či už chladených alebo mrazených, ale je treba povedať, že prevahu v konzumácii majú morské ryby. Veľmi obľúbenou rybou pre Slovákov je losos, no spotrebitelia si už nachádzajú oveľa viac cestu aj k sladkovodným rybám, chovaným na Slovensku, ako pstruh alebo sumček africký“

… uvádza v tejto súvislosti Martin Krajčovič, predseda SAMO.
Uvedené skutočnosti si uvedomujú aj slovenskí šéfkuchári, ktorí prostredníctvom združenia Aregala – kuchári bez hraníc, pomáhajú bez nároku na mzdu v krízových situáciách po celom svete. V práve prebiehajúcej pandemickej situácii, už košickým seniorom viackrát pomohli. Aktuálne sa rozhodli upozorniť na to, že kvalitné suroviny je možné nájsť aj výlučne na Slovensku a pripravili v jedálni na Vojvodskej ulici, špeciálne pôstne menu na Popolcovú stredu. Prezident združenia, šéfkuchár Marek Mrúz:

„V stredu budeme v Košiciach ponúkať jedlo pripravené s láskou k tradíciám, výhradne z domácich slovenských surovín. V ponuke bude sumček africký, ktorý je unikátne pestovaný na strednom Slovensku v podzemí pôvodnej banskej šachty s krémovým krupotom a tiež domáce ručne lepené pirohy s lekvárom.“

Cieľom tejto iniciatívy je podľa Mrúza cez podporu domácich lokálnych producentov potravín, pomôcť aj stovkám seniorov spestriť si toto obdobie, náročné zvlášť pre túto ohrozenú skupinu obyvateľov.

„Snažíme sa seniorom pomôcť zmierniť dopady pandémie a spolu so samosprávami neustále hľadáme možnosti, ako im zabezpečiť dostupné a kvalitné jedlo, hodnotnejšie suroviny či nevyhnutné potreby“

… uzatvára prezident Aregaly v duchu hesla tohto združenia, ktoré znie: „Veríme vareniu“ Jedlo seniorom šéfkuchári doplnia exkluzívnym sladkým dezertom od známeho cukrára Milana Steinera. Starosta mestskej časti Košice – Juh JUDr. Jaroslav Hlinka zabezpečil k obedom vitamínové balíčky na posilnenie imunity. Zodpovednú stopu držia v košickej jedálni aj pri rozvoze stravy, ktorý zabezpečujú výhradne ekologické elektrické autá QUICK LINE spoločnosti SUEŇOS s.r.o. Spoločne k obedom pribalia aj bavlnené a chirurgické rúška, či respirátory FFP2.
Podporu tejto iniciatíve vyjadruje európska kuchárska únia – Euro-Toques, ktorá je poradným orgánom rady Európy. Prezident jej slovenskej časti Ján Duda pripomína, že je dôležité uchovávať tradičné recepty a lokálne čerstvé suroviny aj pre ďalšie generácie.

„Prostredníctvom našich členov, odporúčame častejšie zaradzovanie rýb do ponuky a veríme, že práve slovenská produkcia bude mať na slovenských tanieroch, čoraz väčší priestor.“

… dodáva.

Marek Mruz
Aregala Slovensko
Martin Krajčovič
Slovenská aliancia
moderného obchodu
Ján Duda
Euro-Toques Slovakia