Svetový pohár v alpskom lyžovaní žien


Gastro služby a občerstvenie pod patronátom Euro-Toques & Bidfood

Svetový pohár v alpskom lyžovaní žien pod názvom Jasná Cup 2021 sa uskutočnil v dňoch  4. – 7. marca v nádhernom prostredí Nízkych Tatier, v lyžiarskom stredisku Jasná. Kým na svahu sa predviedli lyžiarske zjazdárske hviezdy, zabezpečenie gastro služieb a občerstvenia v zázemí si zobrala pod patronát slovenská pobočka európskej organizácie Euro-Toques (ET SK) v spolupráci so spoločnosťou Bidfood Slovensko. Zabezpečenie podujatia spočinulo na pleciach šéfkuchára Jána Dudu, prezidenta ET SK, ktorý sa osobne venoval zostaveniu menu a pod palcom mal 22 elitných majstrov kuchárskeho remesla:

„Okrem tvorivej práce pri príprave menu, bolo potrebné zabezpečiť množstvo nemenej dôležitých technologických vecí, ako napr. nákupy, rozdelenie stanovíšť až po distribúciu jedál na určené výdajné miesta“ pripomína Duda a dodáva, že: „Menším hendikepom celého podujatia bola potreba kompletne všetky jedlá baliť pod prísnymi hygienickými nariadeniami. Dali sme to však s prehľadom. Pre mňa osobne to bola nádherná akcia, spoznal som veľa zaujímavých osobností a som vďačný že mi bolo umožnené sa podieľať a byť súčasťou tohto svetového podujatia.“  

Samotné podujatie sa konalo v podmienkach platného núdzového stavu, preto počas každého úkonu, museli zúčastnení dodržiavať všetky nevyhnutné bezpečnostné opatrenia. Profesionáli z ET SK v spolupráci s personálom TMR všetko zvládli a dovedna počas podujatia pripravili takmer 4.000 porcií, zahŕňajúcich studené predjedlá, kanapky, polievky a hlavné jedlá, ale tiež dezerty a šaláty. Aj keď samotné podujatie trvalo 3 dni, príprava a logistické zabezpečenie trvalo niekoľkonásobne dlhšie a zabralo takmer pol roka.
Konvektomaty Rational zabezpečoval šéfkuchár tejto spoločnosti a člen ET SK Zdeňěk Michálek. Spolu s Petrom Benešom a Mariánom Maďeričom zo spoločnosti KEMA návštevníkom odprezentovali činnosť a pôsobnosť organizácie ET SK, pričom zahraničných hostí zaujali najmä kúskom slovenskej gastronómie v modernejšom a pre zahraničných hostí prijatelnejšej úprave. Jedným za najdôležitejších pilierov varenia sú kvalitné suroviny. V Jasnej dodávateľský reťazec a kompletný gastroservis zabezpečoval profesionálny  líder v tejto oblasti, spoločnosť Bidfood, ktorej služby patria medzi špičku (nielen) slovenského trhu. Technologické zázemie a servis mala na starosti spoločnosť KEMA. Čerešničku na torte predstavovali unikátne slovenské nakladané prepeličie vajíčka VaFA
Euro toques Slovensko s radosťou prijala výzvu, prezentovať kuchárske umenie na svetovom slovenskom podujatí a vysoko hodnotí profesionálnu spoluprácu s manažmentom spoločnosti Tatry Mountains resorts – hlavnému partnerovi v organizácii.

autor: Ján Duda / Dominik Drevický