Maslová špargľa s chlebovým crumble, vajíčková majonéza, varené zemiaky


Radoslav Jurák
Šéfkuchár, Taliansko

Hlavné jedlo


8 ks Biela špargľa 
2 dcl Biele víno 
1 dcl Citrónová šťava 
1 l Voda
70 g Maslo 
25 g Cukru
12 g Soli
80 g Strúhanka

Domáca majonéza z čerstvých vajíčok

2 ks Žĺtok
1 Polievková lyžica horčice plnotučnej
1 Polievková lyžica vody
250 ml rastlinného oleja
Soľ,citrónová šťava,pažítka
4 ks Uvarených vajec na tvrdo

Varené zemiaky so šunkou

1kg Zemiaky varný typ A 
30 g Maslo
200 g Šunka od kosti


Postup prípravy:
Do hrnca s osolenou vodou vložíme očistené a na kocky nakrájané zemiaky a dáme variť. Žĺtka, horčicu, vodu a soľ dáme do misky, metličkou dobre premiešame a za stáleho miešania pomaly prilievame olej. Olej neprilievať príliš rýchlo inak sa ingrediencie nespoja.
Po vyšľahaní ochutíme citrónovou šťavou  a nakrájanou pažítkou. Uvarené vajcia olúpeme, nakrájame na malé kocky a primiešame do majonézy. Do širšej panvice alebo hrnca nalejeme vodu, citrónovú šťavu, biele víno, soľ, cukor a privedieme k varu. Špargľu dôkladne očistíme. Čistíme iba po špičku. Špargľu vložíme do vriacej vody a varíme asi 2-3 min záleží od hrúbky špargle.
Do už uvarených, scedených zemiakov pridáme maslo a dobre premiešame. V hrnčeku si roztopíme zvyšné maslo a primiešame strúhanku. Špargľu pri servírovaní prelejeme maslovou strúhankou a posypeme pažítkou. Servírujeme s kvalitnou šunkou podľa chuti.

autor: Radoslav Jurák