Spojenie šéfkuchára zo združenia Euro-Toques Slovakia a Slovenského zväzu biatlonu


Kvalitné jedlo a vrcholový šport mali k sebe odjakživa blízko, rovnako ako vrcholové výkony športovcov na športoviskách či šéfkuchárov v kuchyni. Aj preto nebolo prekvapením spojenie šéfkuchára zo združenia Euro-Toques Slovakia a Slovenského zväzu biatlonu (SZB) počas Majstrovstiev sveta juniorov a kadetov 2021 v rakúskom Obertilliachu.

„Každá skúsenosť posúva kuchára dopredu a tá zo špičkového podujatia medzinárodného významu zvlášť.“

pripomína Ján Duda – prezident Euro-Toques Slovakia s tým, že takáto príležitosť otvára možnosti budúcej spolupráce pre profesionálne združenia šéfkuchárov so zväzmi, združujúcimi vrcholových športovcov a dodáva, že:

„Takto je možné zabezpečiť kvalitnú, nutrične vyváženú a pestrú skladbu stravy, s využitím najmodernejších technologických postupov a kuchárskeho majstrovstva popri tom športovom.“ 


Začiatkom roka 2020 oslovilo vedenie SZB Miroslava Spodniaka z Cartel clubu Banská Bystria s ponukou na zabezpečenie stravovania počas tohto podujatia.

„Veľmi sa mi to zapáčilo a o túto spoluprácu som mal naozaj záujem. Preto som čo najrýchlejšie doriešil svoju neprítomnosť v projekte Chef to GO byMiro a vo svojej práci. Touto cestou by som sa chcel poďakovať aj svojim kolegom a rodine že akceptovali môj odchod na 3 týždne“

spomína Miro s tým, že len vďaka tejto podpore sa tejto aktivite mohol venovať naplno. Nasledovalo stretnutie s hlavným trénerom biatlonistov pánom Kazárom, ktorý špecifikoval bližšie informácie o tom, ako to budú majstrovstvá prebiehať, aká strava je pre športovcov optimálna. Bolo nevyhnutné myslieť najmä na to, ako jedlo pôsobí na športovca nielen bezprostredne po zjedení ale najmä z dlhodobého hľadiska, minimálne nasledujúcich 24 hodín. Jedálny lístok na 3 súťažné týždne sa zostavoval vopred najmä z logistických dôvodov, nakoľko časť surovín bola zabezpečená od overených slovenských dodávateľov zo Slovenska. Išlo prevažne o mäso, syr a vajcia. Ostatné produkty sú v Rakúsku nielen kvalitatívne ale aj cenovo dostupné. Okrem nutričných hodnôt, bolo potrebné optimálne dodržať stanovený rozpočet. Ubytovanie bolo zabezpečené v zariadení penizónového typu, ktoré však nebolo v prevádzke pre verejnosť a tak mal celý team k dispozícii celú priestrannú jedáleň a šéfkuchár aj profesionálnu kuchyňu. Športovci sa priebežne striedali no väčšinu dní sa Miro Spodniak staral o 28 členný team zložený z trénerov, športovcov, maséra a servisných technikov. Kvôli pandemickej situácii organizácia podliehala prísnym bezpečnostným normám a každé 3 dni boli všetci testovaní PCR testami.

Raňajky boli spravidla servírované vo forme bufetového stola, na ktorom bol syr, šunka s vysokým podielom mäsa, vajcia, ovocie, zelenina, ovesná kaša, jogurty, veľký výber orechov, chia semienka a podobne. Keďže v priebehu dňa mali športovci rôzne tréningy a neskôr preteky, obed väčšinou spočíval v polievke a risotte alebo cestovinách. Na večeru to potom boli rôzne druhy mäsa no hlavne hovädzie, kuracie a ryby ako losos, sumček africký či treska. Príloha k týmto mäsám bola prevažne zelenina v kombinacii s ryžou alebo zemiakmi.

popisuje stravu šéfkuchár Miro s tým, že dopoludnia a cez obed bola strava založená na sacharidoch, popoludní a večer bola prevažne bielkovinová. Individuálne požiadavky na ťažšie stráviteľné jedlá sa spravidla plánovali na večeru v deň pred voľným dňom a kvôli lepšej stráviteľnosti bola smotana v krémových zeleninových polievkach nahrádzaná najmä sójovým či kokosovým mliekom.

 „Som vďačný že som mohol byť súčasťou tohto projektu. Myslím si že Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov 2021 v rakúskom Obertilliachu boli veľmi úspešné nakoľko sme si odniesli dve medaile a v neposlednom rade som mal možnosť poznať veľa skvelých ľudí.“

uzatvára Miroslav Spodniak – šéfkuchár Cartel clubu v Banskej Bystrici a člen Euro-Toques Slovakia.

autor: Ján Duda