Jahňací hrebienok na zelerovej slame, pyré s čierneho koreňa, karamelizovaný baby petržlen s vanilkou, šípkoví demi-glace, maslový chips


Mário Ťapaj
Kuchár, Tatranská Javorina

Hlavné jedlo


Jahňací hrebienok

800 g Jahňací hrebienok
5 g Soľ
2 g Čierne korenie mleté
5 g Tymian
5 g Rozmarín
2 ks Strúčiky cesnaku
75 g Masla

Pyré z čierneho koreňa

200 g Zemiaky
200 g Čierny koreň
2 g Soli
1 g Muškátový orech
50 g Maslo
0,2 l Smotany na varenie 15%

Karamelizovaný baby petržlen

4 ks Baby petržlen (7-10cm)
10 g Kryštálový cukor
20g Maslo
Vanilkový lusk

Zelerová slama

50 g Zeler
1 g Grilovacie korenie

Maslový chips

50 g Vaječné bielka
50 g Maslo
50 g Hladká múka
5 g Grilovacie korenie


Postup prípravy:
Do hrnca dáme variť nakrájané zemiaky s čiernym koreňom, osolíme a nastrúhame muškátový orech Po uvarení scedíme vodu, pridáme maslo a smotanu. Všetko spolu rozmixujeme na pyré a dáme do vrecúška na striekanie.
Na rozohriatej panvičke si dáme rozohriať trochu oleja medzi tým nasolíme a nakoreníme hrebienok ktorí opečieme so všetkých strán pridáme maslo, tymian, rozmarín a rozpučený cesnak a dáme do predom vyhriatej rúry na 190°C na cca 12-15minut.
Maslo, bielka, múku, korenie všetko spolu vymiešame, natrieme na papier na pečenie na tenké slzičky a dáme do vyhriatej rúry na 190 stupňov 6 minút.
4 ks baby petržlenu si dôkladne umyjeme. Na rozohriatu panvičku pridáme cukor ktorý necháme skaramelizovať, následne pridáme baby petržlen a zoškrabanú vanilku, spolu krátko opečieme, pridáme maslo a necháme odležať. Zeler nakrájame na tenké pásiky, vložíme do panvičky s rozohriatým olejom, počkáme pokiaľ zeler nie je zlato-hnedý.

autor: Mário Ťapaj