Krémový špenát, prepeličie vajce varené v šípkovom čaji, vajíčkové pečivo


Ján DUDA
Šéfkuchár a Executive Chef Facility System Hub Restaurant, Trenčín

Predjedlo


Krémový špenát

5 cl Olej z medvedieho cesnaku
50 g Cibuľa
5 g Cesnak
200 g Čerstvý mladý špenát
2 ks Vaječný žĺtok
20 g Jemno mleté vlašské orechy
30 g Maslo
1 g Čerstvý estragón
5 g Hrubozrnná soľ
2 g Čerstvo mleté farebné korenie

Prepeličie vajce

3 ks Prepeličie vajce
1 ks Šípkový čaj

Vajíčkové pečivo

2 ks Slepačie vajce
2 ks Vaječný bielok ( čo nám zostal zo špenátu)
2 g Slaninová soľ
0,2 l Rastlinný olej


Postup prípravy:
V kastróly si na zohriatom oleji opečieme na jemno nasekanú cibuľu, pridáme cesnak, osolíme, okoreníme a necháme mierne podusiť. Pridáme opláchnutý a osušený mladý špenát, podlejeme vodou a necháme prejsť varom. Odložíme z ohňa, pridáme vaječné žĺtka a ponorným mixérom vymiešame do hladka. Vrátime na oheň pridáme vlašské orechy a studené maslo a za stáleho miešania necháme maslo roztopiť. Ochutíme soľou, korením a estragónom a môžeme servírovať..
V hrnci necháme prevrieť vodu v ktorej necháme podľa návodu na obale vylúhovať šípkový čaj. Po vylúhovaní vrátime čaj na oheň a privedieme k varu. Následne do vriacej vody vyklopíme prepeličie vajcia a varíme na tvrdo.
Pečivo si rozrežeme na ¼. Vo vhodnej  iske si rozšľaháme vajíčka spolu so slaninovou soľou. V takto pripravenej vaječnej zmesi namáčame pečivo a na rozohriatom oleji opekáme do zlatista.

autor: Ján Duda